Σαδομαζοχιστικές Σχέσεις

IMG_1670
Μέρες κρίσης, όπου διανύουμε δύσκολους καιρούς όπως λένε, μάλλον διανύουμε και δύσκολες σχέσεις. Τείνουμε να απαιτούμε τα πράγματα να είναι όπως εμείς θέλουμε ακριβώς, προσπαθώντας να επιβληθούμε; Ή μήπως υποτασσόμαστε καθ’ολοκληρία στην θέληση των άλλων; Βιώνοντας δυσκολίες, πίεση και όντας αναγκασμένοι να υποστούμε πράγματα που δεν μας αρέσουν, σαφώς ένα από τα πρωταρχικά πράγματα που κλονίζονται είναι οι σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων, πράγμα που ευνοεί τις σαδομαζοχιστικές συμπεριφορές.

Σαδομαζοχισμός: σεξουαλική διέγερση ατόμου με την αίσθηση πόνου ή την πρόκληση πόνου σε άλλον.

Σαδομαζοχισμός στις σχέσεις

Συνήθως ο σαδομαζοχισμός, όπως προαναφέρθηκε, ταυτίζεται με την σεξουαλική συμπεριφορά και τον σωματικό πόνο. Πολύ συχνά όμως τα σαδομαζοχιστικά στοιχεία αποκτούν μία διαφορετική ψυχική και κοινωνική διάσταση. Ο πόνος δεν αφορά μόνο το σεξουαλικό παιχνίδι, αλλά παίρνει διαφορετικές μορφές. Για παράδειγμα, σε μία σχέση όπου ο ένας από τους δύο συντρόφους έχει τον απόλυτο έλεγχο και ο άλλος την απόλυτα πειθήνια υποταγή (στις συμπεριφορές της καθημερινότητας), ο σαδομαζοχισμός παίρνει διαφορετική τροπή από την ευρέως διαδεδομένη. Ξεφεύγει από την καθαρά σεξουαλική του μορφή και γίνεται ένα παιχνίδι εξουσίας με συνεχείς εναλλαγές ρόλων, που δημιουργεί προβλήματα και αναταραχές μέσα στη σχέση. Σε μία τέτοια λοιπόν περίπτωση, ο ένας σύντροφος αποκτά σαδιστικό ρόλο και ο άλλος σύντροφος μαζοχιστικό. Αυτό δεν αποτελεί πάντα μία μόνιμη κατάσταση. Πολλές φορές το θύμα γίνεται θύτης και το αντίστροφο. Το άτομο που δέχεται μία σαδιστική συμπεριφορά ενδεχομένως να ασκήσει και το ίδιο στο μέλλον την ίδια αυτή συμπεριφορά. Όπως και ο ασκών σαδιστική συμπεριφορά θα επιθυμήσει συχνά να μπει στο ρόλο του μαζοχιστή. Αυτό συμβαίνει διότι η ανασφάλεια και όλα τα παρεμφερή συναισθήματα που υπάρχουν στο σαδομαζοχιστικό παιχνίδι μπορεί εκφραστούν είτε ενεργητικά, είτε παθητικά. Ο σαδιστής μέσα από την επιβολή της εξουσίας επιβεβαιώνει ένα κομμάτι του εαυτού, θεωρώντας  πως με την υποταγή του άλλου του αναγνωρίζεται κάποιου είδους ανωτερότητα και μεγαλοπρέπεια. Επίσης, αισθάνεται να ξεφεύγει από τους περιοριστικούς ρόλους της καθημερινότητας, που τον έχουν δεσμευμένο και υποταγμένο σε ένα συγκεκριμένο, οριοθετημένο σύστημα ζωής του οποίου είναι μέλος. Ο μαζοχιστής από την άλλη, με την άνευ όρων παράδοση του, απαλλάσσεται των ευθυνών του, μην έχοντας το βάρος του να αναλάβει την οποιαδήποτε πρωτοβουλία. Επιπλέον, ζητήματα με την αυτοεκτίμηση του, ίσως τον κάνουν να πιστεύει πως πραγματικά του αξίζει να βιώνει τον πόνο (είτε σωματικό είτε ψυχικό), με αποτέλεσμα να δέχεται αναντίρρητα τέτοιου είδους συμπεριφορές. Το αποτέλεσμα αυτής της s/m (sadomasochistic) σχέσης είναι να εμποδίζει τους συντρόφους να είναι πραγματικά κοντά, να βιώνουν ενσυναίσθηση, να επικοινωνούν αληθινά μεταξύ τους. Μέσα από την υιοθέτηση τέτοιων ρόλων δημιουργείται μία εξαρτητική μη αυθεντική σχέση, πράγμα που συχνά θα οδηγήσει σε σύγκρουση τους συντρόφους και συνήθως με άσχετες αφορμές. Για να μπορέσει να διατηρηθεί και να εξελιχθεί μία σχέση, το «εμείς» θα πρέπει να προέχει του «εγώ», αφήνοντας στην άκρη την μονόπλευρη ικανοποίηση σε όλα τα επίπεδα.

Σαδομαζοχισμός στον εαυτό

Πέρα από την σαδομαζοχιστική σχέση μεταξύ δύο ανθρώπων, θα είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον να εστιάσουμε στην s/m σχέση που έχουμε οι ίδιοι με τον εαυτό μας. Σαδιστικές προς τον εαυτό συμπεριφορές εκδηλώνουμε σε πολλά φάσματα της καθημερινότητας μας: υπερφαγία, αλκοολισμός, εθισμοί κάθε είδους και πολλά άλλα. Η σαδιστική επιθετικότητα στον εαυτό μας από εμάς τους ίδιους, μας τοποθετεί αυτομάτως στην θέση του θύτη αλλά ταυτόχρονα και του θύματος. Είμαστε την ίδια στιγμή σαδιστές και μαζοχιστές. Δεχόμαστε την επιθετικότητα που εμείς οι ίδιοι δημιουργήσαμε για εμάς. Επιλέγουμε καταστάσεις και πορείες οι οποίες οδηγούν σε αρνητικές συνέπειες και γινόμαστε εμείς ο εχθρός του εαυτού μας. Ο ενδοπροσωπικός s/m κύκλος συχνά μας εγκλωβίζει, γίνεται ένας φαύλος κύκλος που δεν μας δίνει την δυνατότητα να αντιληφθούμε πως το κλειδί της ευτυχίας μας είναι στο ίδιο μας το χέρι. Η επίλυση, μέσα από την προσωπική προσπάθεια και την κατάλληλη κάθε φορά θεραπευτική διαδικασία, έρχεται πρώτα σε ενδοπροσωπικό και κατ’επέκταση σε διαπροσωπικό επίπεδο.

🤝🏻Αγγελική Τσαγκαράκη | Ψυχολόγος
📍Ν.Καζαντζάκη 13 | 71202 | Ηράκλειο Κρήτης
📞2810 226993

📩 angeliki.tsagkaraki.info@gmail.com
🌐www.angelikitsagkaraki.com

Κοινοποίηση

Comments are closed.