Συμπεριφορές οι οποίες μας απομακρύνουν μέσα σε μία σχέση

Συμπεριφορές οι οποίες μας απομακρύνουν μέσα σε μία σχέση

Είτε λόγω του συστήματος των social media, είτε λόγω κοινωνικών πιέσεων, οι περισσότεροι άνθρωποι προσπαθούμε να παρουσιάσουμε τις πιο επιθυμητές και δελεαστικές συμπεριφορές μας, για παράδειγμα στην αναζήτησή μας για σύντροφο ή για οποιοδήποτε άλλο σκοπό.

Αυτή η παρουσίαση μόνο των «θετικών» μας στοιχείων, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα μας φέρει αντιμέτωπους με αρκετά προβλήματα, καθώς στην πορεία μίας γνωριμίας, αναπόφευκτα, θα έρθουν στο φως όλοι οι «σκελετοί από την ντουλάπα». Καθένας μας έρχεται με τις συναισθηματικές και ψυχικές «αποσκευές» του και, όταν τελικά αυτές έρθουν στο φως, μπορεί να οδηγήσουν σε απογοήτευση, η οποία μπορεί να διαταράξει και να κλονίσει την εκάστοτε σχέση.

Οι περισσότεροι άνθρωποι ισχυρίζονται ότι οι σχέσεις τους τελειώνουν λόγω αναδυόμενων διαφορών που προκύπτουν εν καιρώ, και προηγουμένως κρυφών αιτιών χωρισμού ή κρίσεων, όπως απιστίες ή εθισμοί κλπ.

Διαπιστώνεται βέβαια, ότι συχνά υπάρχουν χαρακτηριστικά και συμπεριφορές, οι οποίες είναι πιθανό να απωθήσουν έναν σύντροφο μακριά, ακόμα και όταν αυτές δεν είναι τόσο εμφανείς. Οι άνθρωποι μπαίνουν σε κάθε νέα σχέση κουβαλώντας αυτές τις συμπεριφορές ήδη, ασυνείδητα, και μπορεί εν αγνοία τους να δημιουργήσουν μία αυτοεκπληρούμενη προφητεία αποτυχίας της σχέσης, εάν δεν γνωρίζουν ότι συμπεριφέρονται με αυτόν τον τρόπο.

Υπάρχουν κάποιες χαρακτηριστικές συμπεριφορές που εμφανίζονται επανειλλημένα. Αυτό που έχουν κοινό, είναι ότι δεν εμφανίζονται τόσο εύκολα στα πρώτα στάδια μίας σχέσης, αλλά με την πάροδο του χρόνου, προκαλώντας συναισθηματικές εξάρσεις. Πιο συγκεκριμένα:

Προσβολές και Οργή. Οι συνεχείς εκφράσεις οργής και αγανάκτησης, συχνά στην αρχή, γίνονται ανεκτές από τους άλλους. Στην πορεία όμως, καταλήγουν να παίρνουν μεγάλες διαστάσεις. Τις περισσότερες φορές αποτελούν κάλυψη της ανασφάλειας, αλλά εξακολουθούν να εγχέουν τοξικότητα στη σχέση όταν εκφράζονται συνεχώς.

Υπερεπαγρύπνηση. Η συνεχόμενη προβολή στο μέλλον για κάτι επείγον που πιθανώς να έρθει, δεν είναι βοηθητική, καθώς δημιουργεί έντονο άγχος. Οι άνθρωποι που ζουν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης δεν μπορούν να ηρεμήσουν, βρίσκονται σε κρίση και σε συνεχή ετοιμότητα για μάχη. Η επικέντρωσή τους είναι στο μέλλον και δεν μπορούν να είναι πλήρως παρόντες σε αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή, στο εδώ και τώρα.

Χαμηλή Ανοχή Δυσφορίας. Εξοργίζεστε εύκολα; Σας εκνευρίζουν συχνά οι περισσότεροι άνθρωποι και καταστάσεις; Αντιδράτε γρήγορα όταν τα πράγματα δεν πάνε όπως τα περιμένατε; Αισθάνεστε ότι οι άλλοι καλούνται συχνά να «σας ηρεμήσουν;» Κανείς δεν μπορεί να είναι γύρω από ένα άτομο που είναι τόσο δυσανεκτικό σε πολλά μικρά ζητήματα της καθημερινότητας. Μία τέτοια στάση, αφαιρεί τη χαρά από οτιδήποτε καλό ή χαρούμενο στο οποίο θα μπορούσατε να επικεντρωθείτε.

«Αναμάσημα». Γνωρίζετε κάποιον ή είστε κάποιος που πρέπει να εξετάζει τα πράγματα επανειλημμένα και να ξαναζεί κάθε αγωνιώδη στιγμή; Η εμμονή στο να φτάνει κάποιος στο βάθος των πραγμάτων, ακόμα κι αν επαναλαμβάνονται ασταμάτητα, δεν είναι κάτι ευχάριστο για τους γύρω σας. Συνήθως, ένα τέτοιο χαρακτηριστικό σας κάνει να είστε συνεχώς απασχολημένοι με αυτές τις αιώνιες αναζητήσεις που δεν μπορούν να δώσουν νέες πληροφορίες, οι οποίες θα μπορούσαν πραγματικά να βοηθήσουν στην κάθε περίσταση.

Στο Επίκεντρο. Είναι πολύ δύσκολο να είστε στην αντίθετη οπτική γωνία κάποιου, ο οποίος μπορεί να δει τον κόσμο μόνο από την δική του πλευρά, μιλάει μόνο για τον εαυτό του, δεν ρωτάει για τις ανάγκες σας, δεν παρακολουθεί πράγματα που θα του πείτε και επιθυμεί πάντα την «μερίδα του λέοντος» σε κάθε κατάσταση. Αν αυτό το άτομο είναι χαρισματικό και συναρπαστικό, μπορεί να σας κεντρίζει το ενδιαφέρον αρχικά, αλλά αν μπείτε στον κόπο να συναγωνίζεστε, αυτό, δεν θα σας οδηγήσει πουθενά.

Χρόνια «Καθυστέρηση». Απλώς δεν υπάρχει επιτυχημένος τρόπος να αντιμετωπίσετε ένα άτομο που σας κρατά συνεχώς σε αναμονή. Είναι πιθανό να αισθάνεστε άσχημα όταν σας το κάνουν αυτό, οπότε είναι δύσκολο να θυμώσετε, αλλά τελικά όλο αυτό δεν θα έχει καλή έκβαση. Ο πιο συνηθισμένος λόγος της χρόνιας καθυστέρησης και αργοπορίας, είναι η αδράνεια. Αυτοί οι άνθρωποι δεν μπορούν εύκολα να εγκαταλείψουν αυτό που κάνουν και δεν προγραμματίζουν σωστά τον χρόνο που απαιτείται για να μεταφερθούν από την μία κατάσταση στην άλλη. Ωστόσο, για όποιους λόγους και αν συμβαίνει αυτό, είναι εμφανές ότι λειτουργούν με παθητικό-επιθετικό τρόπο και δεν μπορούν να γίνουν ανεκτοί.

Ασυνέπεια/Αθέτηση Συμφωνίας. Η συνεχής μη τήρηση των συμφωνιών είναι ένας σίγουρος τρόπος για να απομακρύνετε τους άλλους. Η εμπιστοσύνη σε μία σχέση είναι ο πυρήνας της επιτυχίας της. Εάν κάποιος θέλει να διατηρήσει την εμπιστοσύνη σας, τότε δεν μπορεί να αγνοήσει ή να εκλογικεύσει την παραβίαση μίας συμφωνίας, χωρίς προσπάθεια επαναδιαπραγμάτευσης ή με μία ειλικρινή υπόσχεση να αλλάξει αυτή την συμπεριφορά. Είναι σαφώς ανθρώπινο να δίνεις μία υπόσχεση και μερικές φορές να μην μπορείς να την τηρήσεις, αλλά δεν σωστό να μην αναγνωρίζεις και να μην αντιλαμβάνεσαι την φθορά που μπορεί να προκαλέσει σε μία σχέση.

«Φτήνια». Ένα άτομο που είναι συνεχώς καχυπότο για το ότι τον εκμεταλλεύονται ανησυχεί συνεχώς για το καθετί, παρερμηνεύοντας αρκετές καταστάσεις, Μπορεί να το δείξει, για παράδειγμα μη δίνοντας φιλοδώρημα σε μία έξοδο, διαπραγματευόμενος να πετύχει την καλύτερη προσφορά σε κάθε αλληλεπίδραση, με το να «παίρνει» πιο εύκολα από ό,τι «δίνει» και κατηγορώντας συνεχώς τους άλλους για εκμετάλλευση. Δεν αισθάνεται ότι οι άλλοι αξίζουν την γενναιοδωρία του, αν δεν την έχουν κερδίσει πρώτα, πάντα σε συνάρτηση με τα δικά του πρότυπα.

Σαρκασμός/Ειρωνεία. Το παιχνιδιάρικο πείραγμα είναι απολύτως αποδεκτό εάν το άτομο με το οποίο αστειευόμαστε επιθυμεί αυτή την αλληλεπίδραση. Σε αρκετές περιπτώσεις όμως, ο σαρκασμός και η ειρωνεία, έχουν κάποιο επίπεδο περιφρόνησης ή κοροϊδίας. Το αστείο αφορά το άτομο στην άλλη άκρη, που μπορεί να είναι αρκετά καλοσυνάτο ώστε να γελάσει, αλλά χρειάζεται μία λεπτή ισορροπία για να μην υπερβληθούν τα όρια. Οι σαρκαστικοί άνθρωποι μπορεί να είναι ανασφαλείς, να νιώθουν άβολα με την οικειότητα ή να φοβούνται μήπως γίνουν οι ίδιοι αντικείμενο χλευασμού. Σίγουρα πέρα από την αρχική ανοχή και το γεγονός ότι όντως μπορεί να υπάρχει μία όχι και τόσο άσχημη πρόθεση, μία τέτοια συμπεριφορά γίνεται όλο και πιο ανεπιθύμητη με την πάροδο του χρόνου.

«Αιώνια Θύμα». Ο καθένας περνά περιόδους στη ζωή του, οι οποίες είναι δύσκολες και βιώνει ένα σοβαρό τραύμα ή μία σημαντική απώλεια. Οι περισσότεροι άνθρωποι κάνουν ό,τι μπορούν για να ανακάμψουν και να επιστρέψουν σε μία καλύτερη ζωή, ακόμα κι αν χρειαστεί χρόνος. Υπάρχουν όμως και εκείνοι που φαίνεται να ζουν ως μόνιμα θύματα. Πάντα κάποιος τους αδικεί. Τους εξαπαπατούν. Οι άλλοι δεν είναι δίκαιοι απέναντί τους. Τίποτα από αυτά δεν μπορεί να κάνει τις καταστάσεις που βιώνουν υποφερτές και κανείς δεν μπορεί να καταλάβει το βάθος της απελπισίας τους. Πολλοί θα προσπαθήσουν να βοηθήσουν, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Είναι υποταγμένοι στην δίκη τους πεποίθηση.

Όπως προαναφέρθηκε, οι άνθρωποι τείνουμε να παρουσιάζουμε αρχικά, τον καλύτερό μας εαυτό, πράγμα που βέβαια είναι ειλικρινές, αλλά έχει να κάνει μόνο με την μία πλευρά του εαυτού μας, την θετική. Σαφώς, γνωρίζοντας έναν άνθρωπο δεν σπεύδουμε να του δείξουμε πόσο «αρνητικοί» μπορεί να γίνουμε (δηλαδή να του δείξουμε την αρνητική μας πλευρά), όμως οφείλουμε να εντοπίζουμε, να αναγνωρίζουμε και κατανοήσουμε ποιοι πραγματικά είμαστε, που κάνουμε λάθος και πως μπορούμε να διαχειριστούμε κάποιες επαναλαμβανόμενες παγιωμένες συμπεριφορές, που φθείρουν την σχέση μας.

Αγγελική Τσαγκαράκη | Ψυχολόγος ______________________________________________ Ν.Καζαντζάκη 13 | 71202 | Ηράκλειο Κρήτης 2810 226993 an**********************@gm***.com www.angelikitsagkaraki.com

Κοινοποίηση

Comments are closed.