Το «φαινόμενο» των Χριστουγέννων

Το «φαινόμενο» των Χριστουγέννων

Φώτα. Πολλά φώτα. Στολίδια και έντονα χρώματα. Γλυκά και όμορφες μυρωδιές. Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά. Η πιο λαμπερή και «χαρούμενη» στιγμή του χρόνου. Ή μήπως όχι;

Σχήμα οξύμωρο. Όμως πολλοί άνθρωποι μέσα σε αυτό τον καταιγισμό χαράς και φαινομενικής, κάποιες φορές, ευτυχίας αισθάνονται διαφορετικά από το αναμενόμενο. Έντονο άγχος, βαθιά κατάθλιψη, αισθήματα δυστυχίας και ενοχής. Τι μας δυσκολεύει να εναρμονιστούμε στην γιορτινή αυτή διάθεση;

Απώλεια

Άνθρωποι που κάτι έχασαν, κάποιος έφυγε, κάποιος είναι μακριά. Τα Χριστούγεννα και γενικά οι γιορτές υπενθυμίζουν συνήθως την απουσία και την απώλεια ανθρώπων, καθώς και τις όμορφες στιγμές με τους ανθρώπους που πια δεν είναι δίπλα μας.

Μοναξιά

Χωρίς φίλους, χωρίς οικογένεια, χωρίς σύντροφο. Μια γιορτή που επιβάλλει την παρέα και την συνάθροιση, κατεξοχήν οικογενειακή, πως επιδρά στην μοναξιά; Η μοναξιά «ξεμπροστιάζεται» τις μέρες αυτές και ενώ προϋπάρχει και σε μη εορταστικές περιόδους, τώρα είναι σα να μεγαλώνει και να παίρνει τεράστιες διαστάσεις μέσα στα φώτα και τα χρώματα. Η συναισθηματική ανάγκη για συντροφικότητα και ψυχική επαφή ματαιώνεται και αυτό εντείνει την απογοήτευση και την θλίψη.

Οικογενειακά τραπέζια

Η θλίψη από την αντίθετη πλευρά της. Καταναλωτισμός, δώρα, υπερφαγία, παρουσιάζονται για να ξεγελάσουν τα ενδοοικογενειακά προβλήματα, τις προστριβές μεταξύ συντρόφων, τους καβγάδες και τις διαφορές μεταξύ παιδιών και γονέων. Ανεπιθύμητες και παρόλα αυτά αναγκαστικές συναντήσεις με συγγενείς. Όλοι γνωρίζουμε αυτά τα τραπέζια από τα οποία κάποιες φορές ευχηθήκαμε να απουσιάζουμε. Όλα κυλούν φαινομενικά ήρεμα, μοιάζει να μην συμβαίνει τίποτα, όμως πίσω από αυτό υποβόσκουν δύσκολα συναισθήματα. Δεν είναι λίγες οι φορές που το εορταστικό κλίμα καταλήγει πολεμικό, με εντάσεις, φωνές και καβγάδες που βρίσκουν την ευκαιρία να βγουν στην επιφάνεια. Και το κάνουν με μεγάλη επιτυχία, καθώς όσο κρύβουμε τους σκελετούς στο ντουλάπι μας, στην πρώτη δυνατή ευκαιρία, όπως αυτή δίνεται σε μία συνάντηση σε οικογενειακό τραπέζι, το «ντουλάπι»θα ανοίξει με ορμή προς κάθε κατεύθυνση.

Χρόνος

Η πάροδος του χρόνου, όπως συμβαίνει στα γενέθλια και άλλες επετείους, κυρίως την Πρωτοχρονιά, η αλλαγή του χρόνου συνήθως ξυπνάει διάφορες σκέψεις. Άλλος ένας χρόνος που περνά, ο απολογισμός για όσα έγιναν και κυρίως για όσα δεν έγιναν ποτέ, όσα ματαιώθηκαν, μπορούν να λειτουργήσουν ανασταλτικά στην χαρά του ερχομού του νέου έτους. Γενικά το πέρασμα του χρόνου μας φέρνει πάντα πιο κοντά στην θνητότητα μας με αποτέλεσμα η όποια αναφορά σε αυτόν να λειτουργεί προκαλώντας θλίψη σε ένα άτομο με ιδιαίτερα ζητήματα.

Οικονομική Κρίση

Κάθε είδους γιορτή απαιτεί δαπάνες, έξοδα και δώρα. Βιώνοντας στην υπάρχουσα κατάσταση της κοινωνίας σήμερα, πολλοί άνθρωποι αδυνατούν να ανταπεξέλθουν και στην εκπλήρωση των βασικών τους αναγκών, πόσο μάλλον στις εορταστικές περιόδους. Αυτό καταλήγει αναπόφευκτα να τους οδηγεί στην απογοήτευση για την μη εκπλήρωση όσων θα ήθελαν να προσφέρουν στον εαυτό τους και στους γύρω τους. Πολυδάπανες οι ανάγκες λοιπόν, κυριολεκτικά και μεταφορικά.
Συνολικά οι μέρες των εορτών μας φέρνουν αντιμέτωπους με ό,τι στην καθημερινή μας ρουτίνα προσπαθούμε να προσπεράσουμε. Η ανάγκη για να νιώσουμε χαρούμενοι αναδύει τελικά το πόσο δεν είμαστε χαρούμενοι.

Πως θα αντιμετωπίσουμε την μελαγχολία των Χριστουγέννων

Συνολικά οι μέρες των εορτών μας φέρνουν αντιμέτωπους με ό,τι στην καθημερινή μας ρουτίνα προσπαθούμε να προσπεράσουμε. Η ανάγκη για να νιώσουμε χαρούμενοι αναδύει τελικά το πόσο δεν είμαστε χαρούμενοι.
Αυτό που έχει σημασία είναι να δώσουμε στον εαυτό μας το δικαίωμα να βιώσει τα όποια συναισθήματα του, είτε θετικά είτε αρνητικά. Αν για παράδειγμα υπάρχει κάτι το οποίο την συγκεκριμενη χρονική στιγμή μας ταλαιπωρεί, είναι θεμιτό να μπορέσουμε να εκφράσουμε την θλίψη μας ή το όποιο άλλο συναίσθημα μας για αυτό, άσχετα αν δεν εναρμονίζεται απολύτως με το τριγύρω γιορτινό κλίμα. Οφείλουμε να απενοχοποιήσουμε τα συναισθήματα μας, έτσι ώστε επί της ουσίας να αισθανθούμε οι ίδιοι καλύτερα.

Σαφώς όμως, αφού μας δοθεί το δικαίωμα να εκφράσουμε την σκέψη και τα συναισθήματα μας, μπορούμε να καταβάλουμε μια προσπάθεια για να περάσουμε καλύτερα όσον αφορά τα δικά μας θέλω και τις δικές μας επιθυμίες. Μπορούμε να βρούμε τρόπους ώστε να αισθανθούμε τελικά όμορφα μέσα στην εορταστική περίοδο. Πιο συγκεκριμένα:

• Προσπαθούμε να αποβάλλουμε την ιδεατή εικόνα που φανταζόμαστε για τις γιορτές και επικεντρωνόμαστε στο να απολαύσουμε τη στιγμή, με «όσα» έχουμε και με τους ανθρώπους που βρίσκονται δίπλα μας και όχι εκείνους που θα θέλαμε να είναι, αλλά απουσιάζουν. Ακόμη και αν είμαστε μόνοι, η εορταστική περίοδος ευνοεί τις νέες γνωριμίες και συναναστροφές, καθώς υπάρχει περισσότερος κόσμος σε κοινωνικές εκδηλώσεις.

• Βάζουμε όρια όσον αφορά την σπατάλη χρημάτων. Οργανώνουμε τον οικονομικό μας προϋπολογισμό και χρησιμοποιούμε τα χρήματα με τρόπο που να μην μας φτάσει σε ακραίες καταστάσεις. Άλλωστε η αγάπη, η ζεστασιά και οι χαρούμενες στιγμές δεν αγοράζονται.

• Επειδή πλησιάζουμε στο τέλος της χρονιάς είναι η ευκαιρία να θέσουμε νέους στόχους. Μπορούμε να επαναπροσδιορίσουμε πράγματα που θέλουμε να αλλάξουμε, να αναθεωρήσουμε και να βρούμε ένα δρόμο προς τη επίτευξη όσων επιζητούμε.

• Ο τρόπος που βλέπουμε τα πράγματα τα καθορίζει. Πολλές φορές ακόμα και αν βιώνουμε μια δυσάρεστη κατάσταση, αν κάτι μας «λείπει», αυτό σίγουρα έχει να μας «διδάξει» κάτι, δίνοντας μας ένα σημαντικό μάθημα για την ζωή μας. Επομένως η θετική σκέψη θα μας βοηθήσει.

• Έχουμε τη δυνατότητα να επιλέξουμε το βαθμό και την συχνότητα που θέλουμε να συναναστραφούμε με συγγενείς ή φίλους και είναι βοηθητικό να προτιμήσουμε ανθρώπους γύρω μας, που μας δημιουργούν ευχάριστα συναισθήματα και δημιουργική διάθεση.

• Μπορούμε να ασχοληθούμε με κάτι διαφορετικό αυτή την εορταστική περίοδο. Αν για παράδειγμα περνάμε με συγκεκριμένο τρόπο κάθε χρόνο τις διακοπές των Χριστουγέννων, αυτή τη φορά μπορούμε να διαφοροποιηθούμε, επιλέγοντας να κάνουμε κάτι διαφορετικό.

• Όπως και σε άλλες περιπτώσεις, έτσι και στην εορταστική περίοδο, είναι σημαντικό να αποφύγουμε τις συγκρίσεις με τους άλλους (που βρίσκονται ή με οποίο τρόπο περνούν τις γιορτές κλπ), καθώς χάνουμε το δικό μας τρόπο να απολαύσετε την στιγμή και να της αποδώσουμε το νόημα που είναι για εμάς σημαντικό τη δεδομένη χρονική στιγμή.

• Βοηθητικό είναι να μην «φορτωθούμε» ευθύνες, αλλά να προσπαθήσουμε να ξεκουραστούμε όσο τουλάχιστον αυτό είναι δυνατό. Αν είναι αναπόφευκτο να αναλάβουμε ευθύνες και υποχρεώσεις την εορταστική περίοδο, είναι σημαντικό να τις ιεραρχήσουμε, και να πράξουμε εκείνες που είναι απαραίτητες και αναγκαίες να πραγματοποιηθούν.

Σωστή διατροφή, άσκηση, ακόμα και περπάτημα στη φύση, κάποιο δημιουργικό χόμπι, πάντα βοηθούν στην έκκριση ενδορφινών και σεροτονίνης οι οποίες βοηθούν στην ευεξία, και στην καλή διάθεση για να «λάμψεις» αυτά τα Χριστούγεννα!

•Εγώ θα ήθελα ένα Δεκέμβρη με φώτα σβηστά και ανθρώπους αναμμένους|~ Charles Bukowski•

🤝🏻Αγγελική Τσαγκαράκη | Ψυχολόγος
📍Ν.Καζαντζάκη 13 | 71202 | Ηράκλειο Κρήτης
📞2810 226993

📩 angeliki.tsagkaraki.info@gmail.com
🌐www.angelikitsagkaraki.com

Κοινοποίηση

Σχόλια