Θυμός

~Με βλέμματα και λέξεις χτίζεται ο θυμός. Σιγά σιγά και όχι στη μεγάλη ένταση, στην ένταση ξεσπάς και ησυχάζεις. Στην ησυχία και στην υπομονή. Κάθε φορά που το βλέμμα προσπαθεί να προσβάλλει, να διαλύσει. Σιγά σιγά χτίζεται και μετά απότομα έρχεται εκείνη η στιγμή που όλα όσα είχες μαζεμένα, προσβολές και απαξίωση, και πόνος, όλα ξεσπάνε σαν κύμα, σαν τεράστιο κύμα~

Έρχονται και φεύγουν οι άνθρωποι, αισθάνονται θυμό. Άλλοι τον εκφράζουν και έρχεται σαν τεράστιο κύμα, που ξεσπάει σε όλους. Άλλοι τον κρύβουν μέσα τους και το τεράστιο κύμα έρχεται και ξεσπάει σε εκείνους, στους ίδιους. Και τους πνιγεί. Κάποιοι ζητούν βοήθεια διότι δεν μπορούν να σταματήσουν τον θυμό που τους οδηγεί εκεί που δεν θέλουν. Και κάποιοι θέλουν να μπορέσουν να τον εκφράσουν ώστε να τους οδηγήσει εκεί που θα ήθελαν.

Τι είναι ο θυμός τελικά; Μια μάσκα μπροστά από μία θλίψη, μία προσβολή, μιά άρνηση, μία απογοήτευση, έναν κίνδυνο, μία απώλεια, μία απειλή, ένα φόβο, έναν πόνο, έναν εξευτελισμό και μία σιωπή. Ή μήπως πολλές σιωπές;

Θυμός:

  1.  ισχυρό συναίσθημα δυσαρέσκειας ή και εχθρότητας απέναντι σε κάποιον ή κάτι που μας επηρεάζει αρνητικά και μπορεί να προκαλέσει έντονες και καμιά φορά βίαιες αντιδράσεις.
  2. < πρωτοελληνική tʰūmós (καπνός, αναπνοή, ψυχή) < ινδοευρωπαϊκή (ρίζα)*dʰuh₂mós ‎(καπνός).

Ο θυμός όντας μία μάσκα που αποκρύπτει πολλά πρόσωπα, δεν έχει εξ’ορισμού πρόσημο, δεν είναι θετικός ή αρνητικός. Η σημασία που του αποδίδεται πάντα συνοδεύει την συγκεκριμένη κατάσταση στην οποία εκδηλώνεται. Εκφράζεται είτε παθητικά είτε επιθετικά.

Στην παθητική έκφραση του ο θυμός μπορεί να παρουσιαστεί με επιφυλακτικότητα και απάθεια. Με αυτόν τον τρόπο το άτομο προσπαθεί να αποφύγει το συναίσθημα θυμού και ενδεχομένως να το εκδηλώνει με άλλου τύπου συμπεριφορές π.χ. εθισμούς, υπερφαγία, καταναγκασμούς κλπ. Ο θυμός έρχεται και μέσα από συμπεριφορές αυτοθυσίας και υπερβολικής δεκτικότητας. Το άτομο διατίθεται με αυταπάρνηση στο να εξυπηρετήσει και να προσαρμοστεί παντελώς στην βούληση του άλλου. Αυτή η στάση υπονομεύει το ίδιο το άτομο που την υιοθετεί, καθώς συνεχώς συμμορφώνεται στην θέληση του άλλου, παραγκωνίζοντας τις δικές του ανάγκες. Επομένως αρνούμενο την βοήθεια των άλλων βιώνει μια διαρκή απογοήτευση. Στην συγκεκριμένη περίπτωση το άτομο πιθανώς ασυνείδητα δεν αντιλαμβάνεται πως συσσωρεύει θυμό, μέσα από την άνευ όρων δοτικότητα του και την συνεχή μη ανταπόκριση των άλλων.

Στην επιθετική έκφραση του ο θυμός έρχεται με τις γνωστές σε όλους μας συμπεριφορές. Σκληρότητα, πικρία, ευερεθιστότητα, μανία, κατηγορίες και επικριτική διάθεση, νευρικότητα, έλλειψη ενσυναίσθησης κλπ.
Κάνοντας εικόνα και αφού φανταστούμε τον θυμό σαν κύμα, διαπιστώνουμε πως υπάρχουν περιπτώσεις που το κύμα χρειάζεται να σκάσει στην ακτή για να διώξει ό,τι δεν χρειάζεται να είναι εκεί και περιπτώσεις που χρειάζεται να κατευνάσουμε το κύμα για να μην σαρώσει τα πάντα με τον ερχομό του.

Η διαχείρηση του θυμού σε κάθε περίπτωση δεν είναι μια βραχεία και εύκολη διαδικασία, μπορεί όμως να επιτευχθεί με την συμβολή της ψυχοθεραπείας.

•Ο καθένας μπορεί να θυμώσει – αυτό είναι εύκολο. Αλλά το να θυμώσει κανείς με το σωστό άτομο, στο σωστό βαθμό και στη 🤝🏻σωστή στιγμή, για τη σωστή αιτία και με το σωστό τρόπο – αυτό δεν είναι εύκολο
Αριστοτέλης, Ηθικά Νικομάχεια•

🤝🏻Αγγελική Τσαγκαράκη | Ψυχολόγος
📍Ν.Καζαντζάκη 13 | 71202 | Ηράκλειο Κρήτης
📞2810 226993

📩 angeliki.tsagkaraki.info@gmail.com
🌐www.angelikitsagkaraki.com

Κοινοποίηση

Comments are closed.